AHA a BHA kyseliny

AHA a BHA kyseliny jsou převratné aktivní látky. Hlavní funkcí těchto účinných látek je to, že odstraňují odumřelé buňky z povrchu pokožky a zanechávají ji mladší a jemnější.

Jde o přirozeně se vyskytující organické kyseliny, mezi něž patří například kyselina mléčná, jablečná, citronová, mandlová, vinná, glykolová nebo salicylová. V dermatologii a kosmetice se využívají především k odstraňování jizev, zesvětlení pigmentových skvrn, stahování rozšířených pórů, léčbě akné nebo právě k vyhlazení vrásek.

BHA kyselina: Proti zánětu

Obecně se v kosmetice pod pojmem BHA rozumí kyselina salicylová. Složením je vzdáleně podobná Acylpyrinu nebo Aspirinu, takže má skvělé protizánětlivé účinky. BHA kyseliny jsou rozpustné v tucích, dostávají se tudíž do větší hloubky, tedy až do pórů a jsou vhodné především pro mastnější pleť, nebo tu, která má sklony k akné. Kyselina salicylová pomáhá udržet v pórech správný tok buněk, a protože má už výše uvedené protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat i případné kožní infekce.

AHA kyseliny: Proti stárnutí

Mezi nejčastěji používané AHA kyseliny patří kyselina glykolová. Vyrábí se z třtinového cukru, ale pokud byste ji chtěla do sebe získat přirozeně z potravy, najdete ji v melounu nebo ananasu.Udržuje vyváženou hydrataci, mírní viditelnost jizev, změkčuje a omezuje projevy stárnutí.  Srovnává pigmentaci pleti, napomáhá tvorbě kolagenu, funguje ve výrobku jako pH regulátor.

Další AHA kyselinou je kyselina mléčná. Najdete ji v ovoci, zelenině nebo mléku. Má podobné účinky jako kyselina glykolová. Působí však na pokožku mnohem šetrněji, a je proto vhodná i pro citlivější a dehydrovanou pleť.Mimo jiné upravuje pH produktu, pleti i vlasů.

Kyselina citronová dokáže bělit pleť. Najdete ji v ovocných šťávách.Pokožku také čistí, zpevňuje a bojuje proti pigmentovým skvrnám (má zesvětlující schopnosti). Je antibakteriální a antimykotická. ,

Kyselina mandlová jak napovídá její název, přirozeně se vyskytuje v mandlích.Ve srovnání s jinými AHA kyselinami jako například s kyselinou glykolovou, má kyselina mandlová mnohem větší molekuly, tzn. že molekuly tak pronikají do pokožky pomaleji, čímž je odstranění odumřelých částí kůže preciznější a bez podráždění

 Stimulaci tvorby kolagenu podporuje kyselina vinná a jablečná.