Mandarinka

Mandarinka je obecný název pro plod rostliny mandarinky obecné (Citrus reticulata). Pochází z jihovýchodní Číny.  Mandarinkovník roste do výšky 5 m, kvete v květnu až červnu. Je stále zelený a trnitý.

Přidává se do kosmetických řad pro problematickou, mastnou a zralou pleť. Reguluje produkci kožního mazu. V parfemářství ji najdeme v deodorantech, parfémech a kolínských vodách. Mandarinka osvěžuje, uvolňuje a zklidňuje. Mandarinkový olej působí antivirově, antibakteriálně a antisepticky. Mandarinka je bohatá na vitamin C, odvádí škodlivé toxiny z kůže.  Reguluje produkci kožního mazu. Zmírňuje svalové napětí a pomáhá klidnému spánku.  Mandarinka má pozitivní vliv na problémy při vzniku strií.

 

Co jste možná nevěděli

Díky svým uklidňujícím schopnostem ji  lze  s úspěchem používat u hyperaktivních dětí a autismu.  Lze ji využít u nevolností a jako protikřečový prostředek. Stimuluje tok žluči a podporuje správné trávení. Zvyšuje chuť k jídlu. Je mírně analgetická. Působí proti zánětům močopohlavního traktu. Stimuluje správnou činnost lymfatického systému.